קצת גיאוגרפיה
האי כרתים משתרע על פני 8,300 קמ"ר, כשבין החלק הדרומי והצפוני שלו מפרידה שרשרת הרים שיוצרת מתווה נוף מרהיב. בצפון האי נמצאים החופים החוליים הארוכים ועיירות הנופש התוססות (בעיקר בין העיר הרקליון לכפר חרסוניסוס), ובדרום האי מצויים החופים השקטים שיתאימו יותר לרגועים שביניכם.
מתי ואיך להגיע
לכרתים אפשר להגיע כל השנה, כשמאפריל עד אוקטובר היא התקופה המומלצת ביותר. מסוף מאי ועד תחילת ספטמבר ניתן ליהנות מטמפרטורת מים נוחה לשחיה ורחצה.
לאלו שרוצים לטייל באי, כדאי להגיע מחוץ לעונה וליהנות מהנחלים, ממסלולי ההליכה שבאי ומהכפרים והטברנות שבו, ומחיי הלילה שבערים הגדולות. רוב התיירים מגיעים לכרתים בטיסה ישירה להרקליון הבירה (והעיר הרביעית בגודלה ביוון), או בטיסות צ'ארטר לעיר חאניה וחלק קטן בהפלגות נופש לאי למספר ימים או בהפלגה מנמל פיראוס. הקהל הישראלי לרוב מגיע לכרתים במסגרת חבילות נופש ליישובי החוף של כרתים (ועוד נגיע אליהם).
יעדים עיקריים
כשתגיעו תעברו ככל הנראה דרך
הרקליון וגם תטוסו חזרה ממנה, אך מעבר לזה שהיא עיר גדולה, אין ממש סיבה מיוחדת להישאר בה.
ריתמנו שנחשבת ליפה בערי כרתים, מציעה נמל יפה ומצודה וונציאנית, שווקים טובים, ורובע עותומאני עם סמטאות מפותלות ומסקרנות. יש בה בתי מלון רבים על קו החוף, לצד חופים יותר פראיים ולא מלאים באנשים. יש האומרים שהחופים הטובים ביותר בכרתים נמצאים בה.
ריתמנו היפה. צילום 123RF
פלאקיאס שהייתה בעבר כפר קטן ושלו בדרום האי, כיום היא עיירת נופש מקסימה. אמנם היא מרוחקת כשעתיים נסיעה מנמל התעופה, אך הנסיעה שווה את ההגעה. ממוקמת באזור יפה, ומציעה חוף ים מקסים עם שלל טברנות, ואפשרויות רבות לטיולים רגליים, למשל חוף פרבלי ושפך הנהר שלפניו ישנן בריכות מים מתוקים ונוף נהדר.
פלאקיאס, למתגעגעים לסיני. צילום 123RF
חאניה זו עיר שתרצו לבקר בה: עם יופי פראי, היסטוריה מרתקת ואטרקציות לרוב. זוהי עיר נפלאה שמציעה שווקים מהנים, מסעדות טובות וקו חוף יפיפה שממנו נצפים ההרים השזורים בעצי זית וצמחיה יוונית. קחו בחשבון כי לא תהיו לבד בחאניה. רבים מגיעים אליה ומשוטטים ברחובותיה, ממלאים את הטברנות שלה, ועדיין, נעים לשוטט בה. אם אתם בחאניה ויש לכם רכב, שימו פעמיכם לשני חציי האי: רודופוס (Rodopos) וגרמבוסה (Garmvousa) והנוף כבר ידבר בעד עצמו. לא רחוק משם באזור העיירה קיסאמוס נמצא עמק הערמונים אזור בו מגדלים ערמונים וגפנים, כדאי לנסוע ולסייר בין הכפרים.
חוף
באלוס גם הוא סמוך לעיירה קיאסמוס הוא אחד החופים היפים בעולם (!) עם מי טורקיז רדודים ואי שנמצא כמה מאות מטרים מהחוף אליו ניתן להגיע בהליכה. אין כאן מלונות (תודה לאל) וניתן להגיע אליו רק בדרך עפר עם רכב או להפליג אליו מהעיירה קיאסמוס.
בא לי על חוף באלוס, ותודו שגם לכם. צילום 123RF
ב
הרסוניסוס לא תמצאו חופשה יוונית קלאסית, שכן עיירת החוף הקטנה הזו ממוסחרת למדי, והחופים שבה סלעיים ופחות מפנקים. מי שאוהבים אזור הומה ומלא בספורט ימי ואטרקציות לילדים יימצא בה את מבוקשו.
מאליה היא יעד של מסיבות וחיי לילה אליה אוהבים לבוא חבר'ה צעירים ולפרוק כל עול. אז במילים אחרות, הרבה אקשן פרוע. מה שכן, החוף שלה הוא מהיפים בכרתים, אז תעשו את החישוב לבד.
מי שחולמים על מים צלולים טורקיזיים ולגונות קסומות ימצא את מבוקשו ב
אלפוניסי, שעוד דבר יפה בו (בעינינו) הוא שהוא אינו נמצא בקרבת אתרי תיירות.
אלפוניסי - חוף ים ורוד ומי טורקיז חלומיים. צילום 123RF
אלונדה הוא אחד מהמפרצים היפים של כרתים,עם מי ים צלולים שלצידם מלונות יוקרתיים. זהו אזור יפה נורא, אך קחו בחשבון שהוא מעט ממוסחר. יש שם וילות מהמומלצות בכרתים, וכן, גם מלונות פשוטים יותר.
במרחק שייט קצר של 20 דקות מאלונדה, תוכלו להגיע ל
ספינלונגה שעד אמצע המאה ה-20 הייתה בו עיירת מצורעים, וייתכן שהוא יהיה מוכר לכם אם קראתם את הספר "האי של סופיה". האי קטן, ועליו בנויה עיר ונציאנית מוקפת חומה.
מבט לספינלונגה. שווה ביקור. צילום 123RF
לינה באי
בכרתים ישנן אופציות רבות ללינה, ברמות מחירים שונות המתאימות לכל כיס. הכל תלוי בסגנון החופשה שאתם מחפשים ובתקציב שלכם.
לינה בוילה היא אופציה מעולה. לרוב הוילות שוכנות בכפרים יפים, פונות לנופו של הים, קרובות מספיק לעיירות או ערים עם מסעדות וחנויות, לאתרים מעניינים, ומאפשרות לכם להרגיש בבית - בחו"ל. הבניה לרוב היא מסורתית, עם צמחיה יפה מסביב ואפילו בריכה מרעננת בסמוך לחדר. ישנן וילות פאר וישנן וילות בתקציב שפוי יותר שעדיין נותנות תמורה טובה מאוד. חוץ מווילות ישנם כמובן מלונות לאורך החופים, בערים, ובהרים. כמובן שאם מגיעים בקצוות של "העונה" ניתן ליהנות ממחירים נוחים יותר.